Wijnandsrade heeft een rijke geschiedenis. Van de Romeinse tijd tot nu. De mensen van Wijnandsrade zijn uit die geschiedenis niet weg te denken. Ze vormen zeker al sinds AD 1307 een parochie met een kleine, maar indrukwekkend mooie kerk. Verspreid door het gebied dat ooit de heerlijkheid Wijnandsrade vormde, hebben de mensen van Wijnandsrade nog meer tastbare sporen achtergelaten:
~ het oudste kapelletje van Wijnandsrade, het Sjteaveshuuske, hooggelegen achter het bos van de Vink, ~ de Lourdesgrot 'Maria op de motte', gelegen in de bescherming van het kasteel, ~ de zeer geliefde Mariakapel op de Vink en ~ de moderne Isidoruskapel.
Samen vormen ze een aaneengesloten reeks die de oude tradities naar ons heden brengt. De eerste wetenschappelijke geschiedschrijver van Wijnandsrade is pastoor P.G. Peeters, die in 1886 zijn 'Korte schets der geschiedenis van de Valkenburgsche Heerlijkheid Wijnandsrade' publiceerde.
Op de website van de Heemkundevereniging 'Vrienden van Wijnandsrade', vindt u uitgebreide infermatie over Wijnandsrade en zijn geschiedenis, klik hier.
|